Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

7 intressanta biotech aktier för nybörjare du kan handla enkelt 2022

Är du intresserad av att börja investera i biotech aktier?

Perfekt!

Bioteknik är kombinationen av biologi och teknik, någonting som används i en mängd olika områden. Det mest kända exemplet är läkemedel och sjukvård, men det kan också tillämpas inom jordbruk, miljö och inom teknik i allmänhet.

I den här artikeln kommer jag först gå igenom vad biotech är samt hur du enkelt börjar investera i biotech aktier. Sedan har jag listat 7 intressanta bolag att läsa mer om och mycket mer!  

Nu kör vi!

Artikelns innehåll

Vad är biotech?

Biotech är kombinationen av biologi och teknologi. Läkemedel är det uppenbara exemplet men biotech kan också vara jordbruk eller olika typer av miljöteknik. Där kan man använda olika celler eller komponenter från celler för olika tekniska användningsområden.

Det är samtidigt en bred term så biotech kan se annorlunda ut beroende på vilket företag du tittar på. Det finns därför väldigt många olika typer av aktier som du kan investera i. Det finns allt från vanliga läkemedelsbolag, vaccintillverkare och techbolag som på något sätt använder biotech i sin verksamhet för att erbjuda en bättre produkt till marknaden.

Börja investera i biotech aktier

Det är väldigt lätt att börja med att köpa sin första biotech aktie, men det är viktigt att du gör det på en bra plattform. Har du redan ett konto hos en nätmäklare så hittar du troligtvis aktier inom bioteknik i deras utbud, men är du helt ny till det så har du här en kort guide om hur du hittar en bra nätmäklare, kommer igång med ett ISK på deras plattform och hur du söker upp och köper din första biotech aktie.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

För att komma igång måste du först skapa ett konto hos en nätmäklare. Det finns många alternativ på marknaden men för långsiktiga investeringar så är Avanza marknadsledande i Sverige. Deras stora utbud och förmånliga priser gör det enkelt och billigt att sitta med sitt sparande på denna plattform.

För kortsiktiga investeringar och trading kan du istället titta på eToro, en internationell marknadsledande plattform. Det finns ett stort utbud av aktier här och du kan hitta det allra mesta du kan tänkas vilja ha. Utöver aktier finns också krypto, fonder, index och Forex.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Hos plattformar som Avanza kan du öppna ett ISK när du har skapat själva grundkontot. Det är här du kommer att förvara dina aktier när du börjar köpa dessa. Med ett ISK betalar du en låg och förmånlig skatt på hela din portfölj.

Med ett vanligt aktiekonto betalar du istället en ganska hög kapitalskatt men endast på den vinst du gör. Välj det som passar dig bäst men ett ISK brukar vara det bättre för många investerare.

Steg 3: Sök efter bolag/aktie

Hos nätmäklare har du alltid en sökfunktion som gör det enklare att hitta aktier som intresserar dig. Du kan i detta sökfält skriva in antingen företagets namn eller aktiens förkortning. Hos de allra flesta nätmäklare ligger sökfältet längst upp i högra hörnet.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du använt sökfunktionen kommer du till sidan för aktien. Där hittar du viktig information om aktien, kursens utveckling och bolagsuppgifter. Du hittar också knappar för att köpa och sälja aktier. När du trycker på köpknappen får du möjlighet att ange hur många aktier du vill söka. Det går också att ställa in vilket pris du vill betala, om du inte vill köpa för marknadspris det vill säga.

Här nedanför kan du se hur sidan ser ut när du har klickat in på den biotech aktien du vill köpa. Därefter är det bara att klicka på ”köp” och välj hur många aktier du vill köpa.

Active Biotech aktie

7 intressanta biotech aktier

Det finns många intressanta alternativ om du vill investera i en biotech aktie. Då det är en ganska komplicerad bransch så är det bra att titta på flera olika bolag inom biotech innan du beslutar dig för vad du ska köpa.

Det finns bra aktier både i Sverige och i utlandet. Det är därför en bra idé att titta på både svenska och utländska aktier. Inte minst i USA så är marknaden väldigt stor och det finns många intressanta bolag som har bra produkter eller idéer.

 BolagAvkastning senaste 3 åren (%)Svenska ägare hos Avanza
1Active Biotech−63,93%6 884
2Novavax863,24%1 927
3Exelixis−7,91%45
4Axsome Therapeutics8,40%56
5Vertex Pharmaceuticals60,88%314
6Pharem Biotech
7ExpreS2ion Biotech Holdings207,23%5 100

1. Active Biotech

Active Biotech är ett nischat läkemedelsbolag som framförallt arbetar med behandlingar mot inflammatoriska ögonsjukdomar och hematologisk cancer. Deras projekt är väldigt specialiserad med bland annat antikroppsbaserad immunterapi och små oralt aktiva immunmodulerande molekyler.

2. Novavax

Novavax fick en hel del rubriker efter man lyckades utveckla ett vaccin mot Covid-19. Det här fick snabbgodkännande och började användas tidigt under pandemin. Det är däremot inte den enda produkten man har att erbjuda.

Det man fokuserar mycket på är deras vaccin mot influensa. Det här har ännu inte godkänts men har visat positiva resultat i deras studier. Man har också utvecklat ett kombovaccin mot både covid-19 och influensa, alltså en kombination av deras andra vaccin.

3. Exelixis

Exelixis är ett etablerat läkemedelsbolag som bland annat har en produktportfölj med flera lanserade mediciner. Den mest kända är Cabometyx, en behandling mot vanliga typer av lever- och njurcancer. Behandlingen kan också användas mot sköldkörtelcancer.

Det här är ett bolag med redan goda finanser och med sina befintliga mediciner så är man ett ganska etablerat namn på marknaden. Man har också samarbeten med andra företag som Bristol Myers Squibb och Roche. Det här kan leda till nya produkter i framtiden.

4. Axsome Therapeutics

Axsome Therapeutics är ett bolag som arbetar med flera olika behandlingar. Den bästa kandidaten man har att erbjuda är AXS-05, en behandling som kan användas för bland annat alzheimers, depression och för att sluta röka. Det är än så länge bara en kandidat och har alltså inte godkänts av amerikanska FDA ännu.

Utöver AXS-05 så har man också utvecklat mediciner mot bland annat fibromyalgi och migrän. Det här är inte lika spännande som deras främsta kandidat, men det kan hjälpa till att expandera bolagets produktportfölj.

5. Vertex Pharmaceuticals

Vertex Pharmaceuticals har nästan ett monopol när det gäller läkemedel mot cystisk fibros. Deras mediciner används framförallt mot de bakomliggande orsakerna till cystisk fibros och man har redan idag en stor andel av marknaden.

I framtiden planerar man att släppa fler behandlingar, bland annat genom sitt nya läkemedel som är en kombination av Trikafta och Kaftrio, två befintliga mediciner mot cystisk fibros. Man vill också börja erbjuda behandlingar mot ovanliga blodsjukdomar genom andra projekt som man arbetar med.

6. Pharem Biotech

Pharem Biotech är ett svenskt läkemedelsbolag som arbetar med lösningar för vattenrening. Det här är också bioteknik och målet är att använda enzymer för att rengöra vatten från organiska föroreningar. Det här är därför lite annorlunda från de läkemedelsbolag vi har tittat på i listan.

Det här är samtidigt ett bolag som är svårt att investera i. Det är ännu inte registrerat på börsen och det är osäkert när eller om det kommer att hända. Det är dock ett väldigt intressant bolag som är värt att hålla ögonen på om en notering sker.

7. ExpreS2ion Biotech Holdings

ExpreS2ion Biotech Holdings är ett bolag som arbetar med olika typer av vacciner. Man har bland annat arbetat med vaccin mot Covid-19 men det är inte det enda man har i sin portfölj. Utöver C19 så har man också arbetat med vaccin mot bland annat bröstcancer, malaria och influensa men man har inte fått många godkännanden ännu.

Varför ska man investera i biotech?

Det finns en mängd olika anledningar till att investera i biotech. Många gör det för den potentiella avkastningen, men det kommer inte utan en del risker. Det är samtidigt en ganska svår marknad att investera i, det är inte direkt alla som sitter med kunskap om hur biotech fungerar eller hur man avgör om ett företag faktiskt har en chans att få sin produkt ut på marknaden.

Så även om det finns många bra anledningar till att investera i biotech genom olika aktier så är det också viktigt att du gör en ordentlig analys och läser på ordentligt om den teknik som varje företag arbetar med, då kan du insatt besluta om aktien är rätt för dig eller inte.

Stor potential för hög avkastning

En av faktorerna som lockar många till just aktier i bioteknik är den avkastning som är möjlig. Ett helt okänt företag kan gå från helt okända till världskända över ett par dagar, exempelvis när en ny revolutionerande medicin blir godkänd.

Det här är däremot inte riskfritt. Får samma medicin istället ett avslag så kan aktien störtdyka och du kan förlora hela din investering. Det är därför du inte ska gå in med hela ditt kapital utan vara mer försiktig och fördela kapitalet över flera investeringar. Det kan kännas lockande att gå in med mycket kapital i en aktie där du tror att det kan bli en ordentlig uppgång, men det är inte värt risken att förlora hela ditt kapital om något skulle gå fel.

En investering kan hjälpa andra människor

Det är inte bara för att tjäna pengar som man investerar. På senare tid har det också blivit allt vanligare att man investerar i sådant som man bryr sig om. Det finns till exempel många som gärna investerar i grön teknik. Bioteknik är ett annat sådant område där din investering kan hjälpa ett företag att utveckla ny medicin som kan rädda liv och förbättra människors hälsa.

Det betyder inte att man måste investera i ett bolag bara för att det kan göra nytta. En välplacerad investering i ett företag som har en ny medicin kan både hjälpa människor och vara en bra investering som leder till en god avkastning. Det gäller därför att hitta bra biotechbolag.

Möjlighet till uppköp

En annan fördel med biotech är att deras aktier kan få ett stort skutt vid ett uppköp, och dessa är otroligt vanliga. När ett företag har lyckats etablera sig, exempelvis fått ut en bra produkt på marknaden, slutar det väldigt ofta med att någon köper upp bolaget.

Då är det ofta de stora biotechbolagen. Dessa kan också vara värda att äga ibland då dessa företag äger en mängd olika typer av varumärken inom biotech, hälsa och sjukvård.

Det betyder däremot inte att det alltid blir ett uppköp, men det händer tillräckligt ofta att man ser investerare köpa aktier i ett företag främst för att man hoppas på ett uppköp. Sådana nyheter leder sedan till att aktien går upp ytterligare.

Övrigt bra att veta om biotech

Biotech kan som sagt vara en spännande marknad att ge sig in på men med många risker. De stora svängningar som kan ske på kursen i en aktie gör det riskfyllt att gå in med stora delar av sitt kapital. Du bör därför fördela ditt kapital över flera olika aktier och eventuellt flera olika marknader, då minimerar du din risk.

Vill du göra en investering i biotech men vill ha så låg risk som möjligt så kan du också titta på etablerade läkemedelsbolag som redan har produkter på marknaden. Dessa gör inte lika stora svängar i kursen men det finns inte heller en lika stor risk att dessa går i konkurs. Det finns ganska många alternativ här och det finns fortfarande en bra investering att göra i dessa.

Då biotech är en ganska avancerad sektor så är det bra om du läser på en del innan du ger dig in i ett företag och aktien. Inte bara om bolaget utan också om deras produkt och hur den fungerar. Det här är information som kan hjälpa dig att hitta riktigt bra investeringar, även om det kan kännas lite besvärligt till en början.

FAQ - Vanliga frågor om biotech aktier

Här finner du en del vanliga frågor och svaren på dessa om biotech och aktier i denna sektor. Är du helt ny till bioteknik så är det bra att läsa på lite mer om hur det hela fungerar.

Vad är egentligen biotech?

Biotech är en kombination av biologi och teknik, där båda används för att skapa unika produkter och teknik.

Vad är biotekniska produkter?

Det finns många olika biotekniska produkter beroende på hur man väljer att definiera det. Vaccin och läkemedel är ett par uppenbara exempel på detta.

Vad är skillnaderna mellan biotech och läkemedel?

Biotech är en bredare term och kan vara så väldigt mycket mer än bara läkemedel, även om det kan inkluderas i ordet bioteknik.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.