Vad är courtage? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

courtage

Vad är courtage?

Courtage är den avgift du betalar din aktiemäklare när du köper och säljer aktier. Men hur mycket courtage ska man betala? Vad är minimicourtage, och kan man handla courtage-fritt? Läs allt du behöver veta om courtage i vår lättlästa guide. 

Tre viktiga punkter om courtage

Courtage räkneexempel

Vad är courtage och hur ser det ut? Här är ett snabbt exempel, som visar en enkel uträkning på en tydlig handel med aktier: 

Du har bestämt dig för att köpa aktier som kostar totalt 10 000 kronor. Hos Avanza kan du investera och välja courtageklassen “mini”. Då tillkommer en rörlig courtageavgift som anges i procentsats (0,25%). 

10 000 x 0,25%= 250 kronor

Courtaget kostar här 250 kronor. 

Hur fungerar courtage?

Courtaget delas ofta upp i olika begrepp. Här definierar vi vad minimum courtaget, rörligt courtage och fast courtage betyder.

Minimicourtage

De aktiemäklare som har minimicourtage använder detta för att minska stora mängder små transaktioner. Din aktiemäklare kan erbjuda dig att handla med aktier och tillgångar för så låga belopp som 1 krona per insats.

Men med ett minimicourtage skyddar de sig mot den typen av små transaktioner, då dessa blir dyra för mäklaren i längden. Minimicourtage uppmuntrar investerare att slå ihop sina investeringar. För att om du exempelvis investerar 1 krona, måste du ändå betala 51 kronor totalt, om minimicourtaget är  50 kronor.

Rörligt courtage

Rörliga courtage skrivs ofta som en andel, exempelvis 0,2% av investerat belopp. Det betyder att vid ett aktieköp för 1000 kronor, betalar du 20 kronor i courtaget. Därför kan rörliga courtage bli dyrt för investerare som köper och säljer aktier ofta, och med höga belopp.  

Många nätmäklare erbjuder en kombination av rörliga och fasta avgifter, där kostnaderna anpassas efter kundens investeringsprofil.

Fast courtage

Ett fast courtage betyder helt enkelt en fast avgift per beställd transaktion, oavsett hur stort belopp som handlas. Det fasta courtaget kan vara indelat i courtageklasser, som vi skriver mer om här nedan.

Courtageklasser

Courtageklasser är olika prisklasser för courtaget, som baseras på beloppet vid transaktionen. Olika nätmäklare har olika priser för courtage, och klasserna de delas in i kan också skilja sig från en marknadsplats till en annan. Här ger vi ett exempel på hur courtageklasser kan se ut, det är Avanzas courtageklasser vi tittar närmare på. Priserna gäller för aktiehandel på Stockholmsbörsen, och är de mest förmånliga courtageklasserna som vi hittat när vi undersökt olika courtageklasser hos flera stora nätmäklare.

Följande courtageklasser finns hos Avanza:

  • Start – kunder som håller under 50 000 kronor totalt 

För dig som gör små affärer

Rörligt courtage: 0 %

Lägsta courtaget: 0 kr

Återbetalning av fondavgifter: 100%

  • Mini – Passar affärer under: 15 600 kr

För dig som gör små affärer

Rörligt courtage: 0,25 %

Lägsta courtaget: 1 kr

  • Small – Passar affärer mellan 15 600 – 46 000 kr

Om du gör medelsmå affärer

Rörligt courtage: 0,15 %

Lägsta courtaget: 39 kr

  • Medium – Passar affärer mellan 46 000 – 143 500 kr

För dig som gör lite större affärer

Rörligt courtage: 0,069 %

Lägsta courtaget: 69 kr

  • Fast Pris – Passar affärer över 143 500 kr 

Om du vill ha samma pris jämt

Rörligt courtage: 0 %

Lägsta courtaget: 99 kr

Hur vet du vilken courtageklass ska du ha?

När du sätter igång med investeringarna och sparandet ska du välja den courtageklass som passar dina behov och din investeringsprofil.

Om du precis kommit igång med sparandet, och börjar med ett belopp unde 50 000 kronor totalt? Då börjar du med courtageklassen “Start”.  Start passar också dig som investerar i fonder, då fondavgiften betalas tillbaka med 100%. 

Om du väljer att göra affärer för under 15 600 kronor per transaktion är courtageklassen “mini” rätt för dig. Sedan fortsätter du uppåt i klasserna, om dina affärer blir mer omfattande.

Den sista courtaget “Fast pris” passar dig som gör affärer över 143 000 kronor, då får du en förutbestämd avgift för alla transaktioner, oavsett storlek. 

FAQ - Vanliga frågor om courtage

Här är de vanligaste frågorna som dyker upp om courtage.

Hur fungerar courtage?

Courtaget är avgiften som börsmäklaren tar för att genomföra dina affärer. Det är alltså en summa som du får betala utöver själva investeringsbeloppet.

Kan man slippa courtage?

Du kan slippa courtaget om du handlar hos en mäklare som erbjuder “courtagefritt”. Hos Avanza kan du handla courtagefritt när du investerar i fonder, men inte i andra värdepapper och aktier.

Vad menas med rörligt courtage?

Rörligt courtage innebär att courtageavgiften bestäms av ditt investeringsbelopp. Det kan till exempel vara 0,2% eller 0,3% av investerat belopp. Ofta erbjuder mäklare både rörligt courtage och fast courtage kombinerat i en så kallad courtageklass.

Övrigt bra att veta om courtage

När du handlar med aktier och andra värdepapper är courtaget en viktig komponent att hålla koll på. Courtaget kan tillkomma både vid köp och försäljning, och olika mäklare erbjuder olika courtageklasser. 

För dig som utövar handel med värdepapper, aktier, fonder och tillgångar med stora belopp, kan ett fast courtage vara förmånligt. Rörligt courtage anges i en procentsats, och kostnaden bestäms därför av hur mycket pengar du handlar med.