Vad är orderdjup? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Orderdjup

Vad är orderdjup?

Orderdjup är det antal aktier som marknaden vill köpa eller sälja och för vilka priser. Det här låter dig se vilken sida som är starkast i aktien just nu.

Tre viktiga punkter om orderdjup

Orderdjup - ett praktiskt exempel

Orderdjup kan bli viktigt om du till exempel är en större aktör som antingen ska köpa in en större andel aktier i ett bolag, eller om man vill sälja av ett större antal aktier.

Om någon med ett större innehav ska sälja av så kan man behöva gå ned flera nivåer i orderdjupet för att bli av med sina aktier, eller så säljer man av dessa över en längre period för att förhoppningsvis få ut mer pengar av ens sälj.

Det är däremot inte jätteofta en småsparare kommer att ha någon större användning av orderboken. Det kan däremot vara bra att ta en snabbtitt på den innan du går in med kapital i en aktie. Det kan till exempel visa dig hur motståndet ser ut och hur bra en aktier mår på börsen.

Hur kan du använda dig av orderdjup?

För de allra flesta investerare så är orderdjupet inte jätteintressant, men det kan faktiskt ge dig en viss indikation om var priset är på väg. Du kan till exempel använda den här informationen om du är ute efter en kortsiktig investering.

Det är därför inte ovanligt att man använder den här informationen när man gör investeringar som daytrader eller swingtrader. Då är man ute efter mindre vinster på kort sikt och då kan orderdjupet vara intressant för ens analys.

Om du ska gå in i en aktie mer långsiktigt och tror på bolaget och deras verksamhet, är det däremot inte lika viktigt med orderdjupet. Du kommer då troligtvis att sitta med dina aktier under en längre tidsperiod och då kommer det inte vara lika viktigt om aktien går upp eller ned lite grann under en kortare period.

Är alla köpare och säljare synliga i orderdjupet?

Vid större ordrar så kan man välja att dölja sin order om att man vill köpa eller vill sälja aktier. Det här är något som mäklare som Avanza erbjuder vid beställningar på minst 10 000 EUR. För vissa värdepapper kan det till och med vara högre än så, det är med andra ord inte något som småsparare i allmänhet har möjlighet att göra.

Dolda ordrar visas inte i orderboken och det är med andra ord något du får räkna med när du tittar på orderboken för en viss aktie. Det här kan såklart påverka dess verkliga prisnivå eller säljkurs, men det är inte någonting som påverkar stort i de allra flesta fallen. Du som ska investera behöver alltså inte oroa dig för det här.

I allmänhet så syns alla andra ordrar i orderboken, så vanliga investerare kan inte dölja sina investeringar. Det är inte heller alla som gör ordrar i den storleken som väljer att dölja det. Så för köparna och säljarna med mindre pengar blir rent generellt inte lidande av det här.

Risker med orderdjup

Dolda ordrar kan däremot bli en fallgrop om man väljer att använda orderboken som en större indikation för hur man ska investera.

Du kan då tro att X antal många aktier nu ska bort och att priset då bör gå upp. Men sedan så läggs det helt plötsligt till lika många nya aktier för köp. Det här kan då drabba köparna och säljarna som använde orderboken som enda indikation för hur man skulle sköta sina aktier.

Det här är en viss risk men du kan samtidigt förebygga att du råkar ut för det genom att inte använda bara orderboken som en indikation på om du ska ta en position. Använd istället flera indikationer och gör en mer utförlig analys. Eller så kan du ta risken om du känner att det är värt det.

FAQ - Vanliga frågor om orderdjup

Om du vill köpa eller sälja aktier i framtiden så kan det vara bra att förstå hur orderdjup och spread fungerar. Många aktier behöver det troligtvis inte för att man istället använder andra faktorer för att ta sitt beslut, men det skadar inte att känna till hur köp- och säljordrar fungerar på börsen.

Vad är orderdjup?

Orderdjup är det antal köp- och säljordrar som finns tillgängliga på marknaden, med andra ord vad aktien har för utbud och efterfrågan.

Är alla köpare och säljare synliga i orderdjupet?

Om en order är värd minst 10 000 EUR så går det att lägga dolda ordrar enligt internationella regler, men det är inte alla som gör det.

Vad menas med spread?

Spread är skillnaden mellan köpkurs och säljkurs som en aktie har. Spread kan vara viktigt vid kortsiktig handel och större ordrar.

Övrigt bra att veta om orderdjup

Orderdjupet visas allt som oftast tydligt hos mäklare. Hos Avanza kan du till exempel se orderdjupet direkt på sidan för varje aktie. Du ser då också vilken spread aktien har. Orderdjupet är kanske inte jätteviktigt om man är en småsparare men det kan ändå vara en bra indikation på hur marknaden ser ut för en viss aktie som du vill investera i.

När det gäller spread så är det något som inte brukar vara viktigt för de allra flesta som ska investera. Skillnaden är allt som oftast på ören och det är sällan vid vanlig handel som ens köp kommer att påverka kursen nämnvärt.

Det kan däremot bli mer viktigt om man ska sälja ett större antal aktier. Då finns det en risk att man tar flera nivåer i orderdjupet och vid handel av större mängder aktier så kan det här till slut bli en betydande summa för säljarna.

Även vid stora köp kan det bli något som är värt att titta på. Orderboken kan ibland visa dig stora glapp som finns när aktien har för lite aktier tillgängliga. Då kan priset börja stiga snabbt om man köper upp de billigaste aktier som finns tillgängliga. Men som sagt, för de allra flesta i aktien kommer det troligtvis inte vara överdrivet relevant.

För den som ska köpa långsiktigt är det inte heller jätteviktigt att hålla reda på vilken spread som en aktie har. Det kan däremot vara intressant att titta på orderboken och se om du eventuellt bör vänta ett tag för att för att köpa den billigare. Det här kan du också göra när du ska sälja.

Läs mer & följ mig: