Årsrapport 2019 – Såhär blev jag 166,000kr rikare tack vare börsen

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Västkustinvesteraren årsrapport 2019

Artikelns innehåll:

Hur har det gått för mig under 2019?

Det är dags att stänga böckerna för 2019 och sammanställa hur mina portföljer har avkastat. Som de flesta av er vet vid det här laget så investerar jag både privat och genom mitt aktiebolag. 

Jag är överlag mycket nöjd med avkastningen och du kan läsa mer om hur mina tankar och resultatet ser ut längre ner i inlägget.

Mitt privata sparande investeras automatiskt varje månad i en portfölj av fonder. Här är fokus på att inte behöva lägga tid och energi på köp av aktier, omplacering och allt annat som kommer därtill. 

Mitt företags investeringar görs i två olika aktieportföljer. Den ena är Företagets Tillväxtportfölj och den andra är Företagets Trygghetsportfölj

Färre transaktioner än tidigare år

2019 är förmodligen det år där jag har genomfört minst transaktioner sedan jag började investera på börsen för 6-7 år sedan.

Det är en mycket medveten taktik som kommer från att jag har velat lägga mer tid, energi och fokus på våra egna små bolag. Det gjorde även att jag i början av året skiftade över från aktier till automatiskt fondsparande i Privata portföljen.

Privata fondportföljen

Såhär ser månadssparandes ut i min Privata fondportfölj:

LÄNK TILL FOND

EXPONERING

MÅNADSSPARETS FÖRDELNING

Länsförsäkringar Global Indexnära

Globalfond

20%

MS INVF Global Opportunity

Globalfond

15%

DNB Global Indeks

Globalfond

15%

Länsförsäkringar Europa Indexnära

Europafond

10%

Länsförsäkringar Sverige Indexnära

Sverigefond

10%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

“Sverigefond”

10%

Franklin Technology A

Offensiv/Tech

13%

Core Ny Teknik

Offensiv/Tech

7%

Årsrapport avkastning

Resultat 2019

+23%

Privata fondportföljen är den minsta av mina tre portföljer. Avkastningen landade på +23% under 2019 och varit så gott som “automatiserad”. Jag har knappt gjort några justeringar och månadssparandes har autoinvesterats varje månad.

Företagets Trygghetsportfölj

Företags Trygghetsportfölj ska bestå av stora, stabila bolag med starka varumärken. Bolagen ska ha fin historik och dela ut pengar. Portföljen ska dessutom ha en riskspridning mot olika branscher och marknader.

Långsiktiga planen är att denna portföljen ska dela ut pengar som kan användas varje år för ökad livskvalité som t.ex. resor.

Resultat 2019

+32,98%

Efter ett bra år i bolagen så har detta holdingbolaget samlat på sig en hel del likvider och portföljen är i skrivande stund endast 33% placerat i aktier och 67% i likvider på Avanza-kontot.

Fokus på denna portföljen är långsiktighet där allt överskott i verksamheten investerat för ytterligare kassaflöde i form av utdelningar. Läs gärna min artikel om utdelningsaktier om du vill lära dig mer om hur jag tänker kring en utdelningsportfölj.

Observera att årsavkastningen nedanför är exklusive vår stora kassa.

Företagets Tillväxtportfölj

2019 har varit ett fantastiskt börsår och då är det inte helt oväntat att min mest offensiva portfölj (sett till tillväxt och riskspridning) har avkastat bäst. Portföljen startades med 100,000 kr och får inga fler insättningar. Såhär ser portföljen ut:

Resultat 2019

+49,30%

Företagets Tillväxtportfölj har avkastat mycket bra under 2019 och har ett par riktigt fina bolag (stora som små) som växer kraftigt. Sänket är Catena Media som har levererat en avkastning på runt -60%…

Denna portföljen är den mest aktiva sett till transaktioner och jag har varit inne och pillat i Raketech, Ayima och Net Gaming under årets gång. Tillslut valde jag att dra ner exponeringen mot gambling och affiliate.

Portföljens bästa innehav under 2019:

Totalt sammanlagt resultat

Om vi slår ihop alla tre portföljer så landar avkastningen totalt på 31,75%. Det är jag givetvis mycket nöjd med, speciellt med tanke på att energi och fokus har riktats mot våra bolag istället för börsen under året.

Sammanlagt resultat 2019

+31,75%

Är du mer intresserad av mina tankar kring börsen, mina portföljer och strategier så hittar du mina innehav här.